• Projekt helyszíne:
  • Magyarország, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Novajidrány
 • A projekt időtartama:
  • 2019 december – folyamatosan mostanáig
 • A program célja: 
  • Oktatás
 • A projektünk célzott csoportja:
  • gyermekek (3-7 év)
  • nők 
 • Összesen kb hány ember részesült a projekt pozitív hozományából?: 
  • 6000
 • Mennyi pénzt gyűjtöttünk össze? 
  • 4000 euro
 • Hány munkaórát fektettek bele a résztvevők a projekt megvalósításába? 
  • 1000

A projekt bemutatása

Az „örökbefogadott” Novajidrányi Csicsergő Óvoda részére 2019 óta gyűjtünk eszközadományokat, melyeket személyesen juttatunk el, hogy megvalósítsuk 70 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű kisgyermek és gondozóik álmát! 

Novajidrány, Északkelet Magyarország. Mélyszegénység, munkanélküliség. Ebben a községben található az az óvoda, ahol 11 önzetlen, minimális bérért dolgozó hölgy próbálja megmenteni a környező falvak (Novajidrány, Garadna, Hernádvécse) gyermekeit. Jelenleg 70 gyermek ellátásáról, neveléséről gondoskodnak. Az intézmény többször átalakított közel 100 éves épületét 2007 tavaszán ugyan felújították és korszerűsítették, ám a mai napig kézzel mosogatnak 80 ember után napi többszöri étkezés után, kézzel mossák a törölközőket, ágyneműket, terítőket és seprűvel takarítanak az itt dolgozó hölgyek. Az eszközök mind elavultak, elkoptak. 

Célunk, hogy klubunk kompetenciáit, lehetőségeit és kapcsolatait felhasználva közösen segítsünk e rászoruló óvoda munkatársain és az ide járó gyermekeken, és megkönnyítsük küzdelmes mindennapjaikat. 

Az egyesületünk 2019 december elején kezdte meg együttműködését a Csicsergő Óvodával, ahol jelenleg 3 felsőfokú végzettségű óvodapedagógus, 4 képesítés nélküli óvónő, 3 dajka, 1 pedagógiai asszisztens látja el a három csoportba járó gyermekeket. 

A szűkös anyagi források ellenére csodálatos, alázatos munkával patyolat tiszta, rendezett, otthonos, családias légkört teremtenek a dolgozók az ide érkező gyermekeknek, és odaadó munkával fejlesztik, nevelik őket. Sokszor saját pénzükből veszik meg az alapvető eszközöket a munkájukhoz. Az ide járó gyermekek nagy részénél a beszoktatás a mosdó és angol WC használatával, az asztalnál evés kultúrájának megismertetésével kezdődik. A gyermekek nagy része kizárólag csak az óvodában kap ennivalót. A délutáni uzsonna után legközelebb csak másnap reggel kapnak enni a gyerekek.

Együttműködésünket karácsony előtti adománygyűjtéssel kezdtük meg. A klubtagjaink által összegyűjtött adományokat (könyvek, játékok, ágyneműk, terítők, kreatív foglalkozáshoz szükséges írószerek, stb) 2019 december 19-én adtuk át az óvodának, melyet nagy örömmel fogadtak. 

Az egyik támogató partnerünk (Fototronic Kft.) jóvoltából meg tudtuk hívni az intézmény dolgozóit egy karácsonyi vacsorára, ahol meghitt, szép környezetben tudtak kikapcsolódni, együtt ünnepelni. Ez azóta hagyománnyá vált. 

Egy budapesti játszóház tulajdonosának jóvoltából fantasztikus farsangi jelmezeket, új meleg zoknikat, kismotorokat, tricikliket, játszószőnyeget, törhetetlen műanyag konyhai eszközöket adományoztunk, melyet nagy örömmel fogadtak a gyerekek.

2020 tavasza óta az Esselte cég jóvoltából évente kétszer juttatunk az óvodának papír- és írószert.
A Deutsche Schule Budapest szülői közösségével együttműködve és a szülők nagylelkű és önzetlen támogatásának köszönhetően több alkalommal kreatív csomagot kaptak a kis óvodások, mely nagy segítség a gyermekek fejlesztéséhez. Sokuknak nem adatik meg, hogy otthon akár ceruzát fogjon a kezébe. 2022 tavaszán az óvodából elballagó 15 gyermek első osztályos tanszerrel, tolltartóval, füzetekkel felszerelt iskolatáskát és torna felszerelést kapott. Az azóta kisiskolás gyerekek minden nap büszkén, széles mosollyal viselik a hátizsákjukat, és örömmel mennek iskolába. Szintén ezzel az adománnyal érkeztek biciklik, gyönyörű ruhák, cipők, társasok és játékok.