Rólunk

A Soroptimist International szervezetről

A Soroptimist International a világ legnagyobb, csak nőkből álló jószolgálati szervezete. A soroptimizmus latin eredetű szó (,,soror optimae”), jelentése ,,legjobb nővér”.

Az első Soroptimist klub 1921-ben alakult meg az amerikai Oaklandben, és fokozatosan terjedt el az egész világon. Európában először 1924-ben Párizsban alakult Soroptimist klub, Magyarország pedig 1928-ban csatlakozott a világszervezethez. A több, mint 100 éves múlttal rendelkező szervezet ma világszerte 121 országban van jelen, és taglétszáma eléri a 70 000 főt. Olyan, szakmájukban kiemelkedő tevékenységet nyújtó nők a klubok tagjai, akik szakmai munkájukkal és önkéntes tevékenységükkel, elsődlegesen nők és lánygyermekek életkörülményeinek javítását elősegítő projekteken dolgoznak, de számtalan esetben segítenek nem és kor nélkül is minden rászorulón. A világszervezet működése független minden politikai és vallási irányzattól.

Tevékenységi köre kiterjed tárgyi és pénzbeli adományok gyűjtésére, továbbá anyagi és szellemi erőforrásokkal rendelkező személyek és eszközök közvetítésére az ezekkel korlátozottan rendelkezők felé, pályázatok kiírására, valamint  tanfolyamok, képzések előkészítésére, szervezésére és azok anyagi hátterének biztosítására. Céljait és küldetését saját és nemzetközi kapcsolatai segítségével valósítja meg.S

Budapest CORVINUS Club

A névválasztást tudományos módon és kellő alapossággal készítettük elő. Néprajzkutató, történész, építész, és egyéb tudományos munkát végző tagjaink keresték meg azt az elnevezést, mely a lehető legmegfelelőbben fejezi ki tevékenységünket, segít jó hírnevünk hiteles terjesztésében, ezzel egy időben méltóképpen képviseli magyarságunkat az egész világon.

A Corvinus, Hunyadi Mátyás egyik legnagyobb magyar királyunk latin nevének a része, idegen nevű olvasatban Matthias (egyéb változatban Mathias) Corvinus. A Hunyadi család használta ezt a kifejezést megkülönböztető névként.

A Corvinus név a humanizmust és a reneszánszot szimbolizálja, így utalni szerettünk volna ezen korszakok kitüntetett szerepére, valamint a tudás és a tudomány fontosságára. A Soroptimist International világszervezet saját kidolgozott mentorprogrammal, nemzetközi ösztöndíjrendszerrel, tanulmányutakkal és cserediák programmal segít rászorulókon tudásuk bővítésében, lehetőségeik kiteljesedésében, világképük formálódásában. A Corvinus név tehát egyfajta utalás a tudás megszerzésének lehetőségére a jószolgálat területén.

Ezen kívül a XII. kerület, ahol a klubunk rendszeresen ülésezik, és ahol az aktivitásunkat, önkéntességünket ki akarjuk fejteni, egykor Mátyás király vadászterülete volt. Emiatt hívták ezt a városrészt Mátyás vadaskertjének, melyről Bonfini, Mátyás király udvari történetírója is írt. 1938-tól ez a terület a Mátyás király város elnevezést kapta, de ez a név később nem ment át a köztudatba.

Klubunk megalapításának gondolata, alapító okiratának elkészítése 2018-ban, vagyis Mátyás emlékévében történt. (Születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója volt ekkor) Ez is fontos szempont volt a névválasztásnál.

A „Corvinus” név feltüntetése az Egyesület névhasználata során elősegíti majd az Egyesület kohézióját, tevékenységének lokációjának, magyarországi működésének beazonosíthatóságát is.

A Corvinus logó

Hunyadi Mátyás – latinul Mathias Corvinus – uralkodása alatt (1458-1490) az egyik legvirágzóbb reneszánsz udvartartásává emelte saját környezetét. Világhírű könyvtára, tetemes javakkal rendelkező dús kincstára, korszerű hadserege, humanista szellemiségű udvara jellemezte uralkodását, amely együtt járt a királyi hatalom megszilárdításával, s a pompázatos reneszánsz kultúra megteremtésével, elterjesztésével és megszilárdításával.
A Hunyadi család címerében látható aranygyűrűt tartó holló neve latinul corvus, Mátyás király édesapja, a nándorfehérvári törökverő hős, Hunyadi János címerében is látható volt már.

A holló tehát a Hunyadi család címerállata volt, és a család ezt a címert királyi adományként használta.

A hollónak, mint madárnak a kíváncsisága és ébersége magyarázhatja, hogy az ábrázolásokban küldöncként tűnik fel leggyakrabban, és ezért viszi szájában az arany gyűrűt. Keleti rokonainknál égi madárnak tartják, aki kapcsolatban áll az isteni világgal. A gyűrű jelentése kör alakjából következően a végtelenre és az örökkévalóságra utal, zártsága pedig a kapcsolódásra, kötődésre: hatalomhoz, közösséghez, másik emberhez (házasság).

A Soroptimist International jószolgálati világszervezet tagjaként számunkra példaként szolgál Mátyás király okos gazdálkodása, a javainak jó célra fordítása, jót tevése az emberekkel, műveltsége, kulturáltsága és annak magas színvonalra emelése, és terjesztése.

Logónk tervezője Luzsi Tímea volt, aki legfőbbképp jelmeztervezőként, stylistként dolgozik nemzetközi filmekben, de szívesen foglalkozik belsőépítészettel, design feladatokkal, grafikával és arculattervezéssel.

Tagjaink

Jakab Melinda

Elnök (2021-2023)

2021 októberétől töltöm be az elnöki pozíciót a Club életében. Emellett Jelenleg regionális kereskedelmi igazgatóként dolgozom egy multinacionális, építőipari termékeket gyártó cégnél. A Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése óta folyamatosan az építőipari szektorban dolgozom. Ebben a férfias világban megszerzett tapasztalatok és folyamatos kihívások mellett nagyon hiányzott a bennem rejlő női teremtő-és segítő energiák kiaknázásának lehetősége. Több szervezetnél eltöltött önkéntesi év után találtam rá a Soroptimist világára, ahol hozzám hasonló gondolkodású nőkkel együtt próbálunk segíteni rászoruló nőkön és gyermekeken. Ahány tag, annyi szakma, személyiség, kompetencia, élettapasztalat. Ez teszi izgalmassá az együtt dolgozást és hatékonnyá jószolgálati munkánkat. 

Remélem, hogy minél szélesebb körben megismerik munkánkat, és hosszú távon tovább bővülünk hasonló értékrenddel rendelkező hölgyekkel.

Demeter Anna

Program igazgató (2021-2023)

2015-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Az egyetemi éveim alatt is már dolgoztam a Magatartástudományi Intézetben, kutattam az evészavarok lelki hátterét és részt vettem az orvosi kommunikáció oktatásban. Szívügyem a test és a lélek egyensúlya és az egészségügyi kommunikáció. A lélek segítését életvezetési tanácsadások, család- és párterápiák keretei között segítem, a test épségét pedig a családi vállalkozásunkon keresztül igyekszem megóvni. Cégünk probiotikumokat forgalmaz, mellyel segítjük az emberek egészséges bélflórájának kialakulását. A bélflóra, mint az ujjlenyomat jellemez minket, meghatározza az egészségünket, így teljes elhivatottsággal állok e téma mellett is. Mottóm: Ép testben ép lélek.

Az egész életem szerves része az emberek segítése, így egyértelmű volt, hogy egy jószolgálati szervezethez tartozás a tökéletes választás számomra. Fantasztikus érzés egy nagy egységhez tartozni, összefogni, együtt segíteni. Hiszem, hogy egységben az erő.

2018 óta vagyok soroptimista és klubunk kommunikációs munkacsoportjában tevékenykedem. A mi feladatunk a közösségi média felületeken való megjelenés, weboldalunk elkészítése, majd menedzselése, projektjeink bemutatása. Hiszünk abban, hogy a folyamatos kommunikációval egyre több embert biztatunk a jótékonykodásra, a klubunkhoz csatlakozásra. Fiatalos lendülettel állunk a projektjeinkhez, ami nap mint nap motivál minket a közös munkában.

Fazekas-Kertész Zsófia

Titkár (2021-2023)

Next President

Környezetmérnök és angol szakfordítói végzettséggel rendelkezem, 2009-ben diplomáztam a Szent István Egyetemen. Ösztöndíjjal egy félévet Svédországban is tanultam az Uppsalai Egyetemen. Azóta több helyen is dolgoztam már változatos munkakörökben, 2 évet Londonban majd Budapesten. Belekóstoltam a hotel vendéglátásba, terméktámogató csapatvezetésbe és fenntarthatósági tanácsadásba is. 2017 óta dolgozom a Budapest Airportnál, ahol környezetvédelmi specialistaként feladatom többek között a repülőtér karbon-lábnyomának nyomon követése és a kibocsátás-csökkentés előremozdítása, a levegőminőség-mérő monitor működtetése és az adatok feldolgozása, valamint a dolgozók és repülőtéri partnercégek környezettudatosságának növelése.

Nemzetközi és hazai szinten is részt veszek szakmai fórumokban a klímavédelem és a környezetvédelem témájában. Ezt a tudatosságot és irányvonalat az élet minden területén szeretném képviselni.

2019-ben csatlakoztam a Soroptimist nemzetközi szervezetéhez és már aktívan részt vettem a SI Budapest CORVINUS Club megalakulásában is. Fontosnak tartom a civil kezdeményezéseket így örömmel áldozok erre az időmből és energiámból. Nagyon tetszik, hogy olyan közösség része lehetek, ahol közös célok vannak, de mivel mindannyian különbözőek vagyunk, más perspektívákat és ötleteket, tudást és tapasztalatot tudunk hozzátenni egy-egy projekt megvalósításához.

A Klub munkájában leginkább a kommunikációs vonalat erősítem illetve az angol-magyar fordításokat én csinálom, de sokféle szervezési vagy online térben történő munkát is szívesen végzek. Jó ehhez a közösséghez tartozni!

Kacskovics Fruzsina

1945-ben születtem Budapesten. Születésem óta ugyanabban a házban élek Budapest Belvárosában, amit dédnagyapám építtetett 1884-ben. Ezzel magyarázható az a szeretetem, amit szülőhelyem iránt érzek és ami pályaválasztásomat is meghatározta. 1968-ban végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán az Építészettörténeti tanszéken. Egész életemben műemléki környezetben tevékenykedtem, építész tervezőként kezdve, végül egy óriás projektfejlesztő cégnél ügyvezető igazgatói poszton. Építész diplomám mellé gazdasági diplomát is szereztem és 1989-től egy svéd cég műszaki igazgatójaként a rendszerváltás utáni egyik első vegyesvállalat menedzsmentjében szereztem nemzetközi gyakorlatot.  Nyugdíjba vonulásom után idegenvezetői képesítést szereztem és a 2009-ben általam alapított civil szervezetben igyekszem a Belváros történetét, épített és természeti örökségét az érdeklődőkkel megismertetni és megszerettetni. Idegenvezetéseimet magyar, angol és német nyelven tartom. 2009 óta 7 könyvet jelentettünk meg a Belváros nevezetességeiről.

A Soroptimizmussal 1991-ben ismerkedtem meg, az első budapesti klub alapító tagja voltam. Nagyon sok élményben volt részem, kiváló emberekkel ismerkedtem meg, szinte kinyílt a világ Európa felé. Sajnos 28 év alatt az első klub összetétele megváltozott, az eredeti alapítók közül gyakorlatilag egyedül maradtam, így megtiszteltetésként ért, hogy a 2019-ben alakult Budapest CORVINUS klub meghívott tagjai közé. Nagyon élvezem a következő generáció aktivitását, hiszen tagjaink nagy része a gyermekeimnél is fiatalabbak. Beválasztottak az első vezetőségbe is alelnöknek, igy nagyon örülök, hogy a sok éves Soroptimist tapasztalatot át tudom adni, kíváncsiak a véleményemre.

Szívesen veszek részt minden olyan eseményen, ahol akár idegenvezetéssel tarkíthatom a közös program kínálatot, vagy olyan jótékonysági projektben, ahol közvetlenül érzékelhető segítségünk értelme és hatása. Hosszabb külföldi utakon nem, de  belföldi szervezésekben és szomszédos országok ünnepi eseményein szívesen veszek részt.

Azari-Varga Viktória

Azari-Varga Viktóriának hívnak, és több mint 20 éve a médiában dolgozom. Kommunikáció szakon, újságíró tagozaton, PR szakirányon végeztem 2001-ben a Szegedi Tudományegyetemen. Dolgoztam hazai tévécsatornának online rovatvezetőként, pénzügyi és gazdasági napilapnak szerkesztőként és újságíróként, több életmóddal kapcsolatos nyomtatott magazinnak külsős szerzőként, de kommunikációs ügynökségeknek is PR menedzserként, illetve a marketing világába is belekóstoltam tanácsadóként. Jelenleg szabadúszó szövegíró vagyok.

Az életem és munkám során rengeteg emberrel találkoztam, számtalan érdekes interjúalannyal beszélgettem, és mindig is nagyra értékeltem a sokszínűséget, a kreativitást és a tenni akarást. Sokan a beszélgető partnereim közül remek példák voltak arra, hogy hogyan lehet tartalmasan élni az életet, mi az, ami igazán számít. Volt bennem tehát egyfajta nyitottság arra, hogy én is jobbá tegyem a világot, ám akkor még csak a vágy érett meg bennem, a hogyant kerestem.

Ekkor, vagyis a 2010-es évek elején ajánlotta figyelmembe az egyik kedves ismerősöm a Soroptimistákat. Ő már hosszú évek óta a szervezet tagja volt, és mesélt arról, hogy mi minden jót cselekszenek, milyen projektjeik vannak és ezekkel kiknek segítenek. Meghívott az egyik ülésükre, hogy személyesen is megismerhessem a klubtagokat és ezt a jótékonysági szervezetet. Tetszett, hogy mennyire lelkesek a tagok és az is, hogy itt van lehetőségem jót tenni, de nem vagyok magamra hagyva, mert egy egész világszervezet áll a hátam mögött.

Élveztem, hogy nyitottak voltak az ötleteimre és hagyták, hogy a legjobb tudásom szerint megvalósítsam azokat. Mivel abszolút csapatjátékos vagyok, gyorsan beilleszkedtem, a kommunikációs tudásomat és tapasztalataimat pedig kamatoztatni tudtam a klubban is. Ez azóta is így van. A CORVINUS Club egyik alapító tagjaként pedig örülök annak, hogy egyre több fiatal csatlakozik hozzánk és friss ötletekkel állnak elő. Szeretem, hogy a klubüléseinken pezseg az élet, sok inspiráló embert ismerhetek meg, akikkel egy a célunk. Boldog vagyok, hogy ehhez a csapathoz tartozhatom!

Balogh Edina

Program igazgató (2019-2021)

Közgazdász diplomámat a Budapesti Corvinus Egyetemen szereztem Vezetés és szervezés szakon. Gyakorlati éveimet Olaszországban töltöttem az Iparkamara jóvoltából. Így kerültem azután több barna és zöldmezős beruházás élére, majd lettem alapító tulajdonos ügyvezetője a 100 főt foglalkoztató (Immobili Commerciale Rappresentanza)I.C.R. Kft-nek. Jelenleg ingatlan portfólió és művészeti projekt menedzsmenttel foglalkozom.

Számomra a jószolgálat  az emberi természet genetikai formája, ahol megosztom azon erőforrásokat amikkel rendelkezem, az arra éppen rászorulókkal és az arra igényt tartókkal.

Hosszas kutatás után 2013-ban döntöttem úgy, hogy felveszem a kapcsolatot a számomra legvonzóbb és legszínesebb női szervezettel. Köszönet ezért Merényi Krisztának. Jelenleg nagyon izgalmas pozíciót, sokrétű feladatot látunk el Oszabó Orsolyával. A klub programjait, új projektjeit koordináljuk program igazgatóként, különös figyelmet fordítva új mentor programunkra.

Berta Alexandra

Előadóművészi és zenetanári diplomával végeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ezt követően 8 éven át óraadó tanára voltam az LFZE Népzene Tanszékének és emellett a Hagyományok Háza népzenei szakelőadójaként dolgozom a magyar népi kultúra területén. A Pengetős Trió formáció tagjaként igyekszem a magyar népzenét a ma emberéhez érthetően és átérezhetően közelebb vinni.

Eddigi utam során több alkalommal volt lehetőségem olyan embereket megszólítani a zene – és azon belül a magyar népzene és népdalok- nyelvén, akik számára ez sokkal többet jelentett, mint azt előre gondoltam volna. Árvaházi gyerekekkel jókedvűen, mosolygósan együtt énekelni, a citera köré gyűlve átszellemülten a dallamokba felejtkezni, sérült gyerekek vagy éppen felnőttek arcára mosolyt csalni a népdalokban megfogalmazott történetekkel vagy csak pusztán a ritmussal… olyan élmények, amik mindig mélyen megérintenek, és kiemelt helyen hordozom őket. Ilyenkor úgy érzem, hogy nem csak én adok, hanem legalább annyira kapok is. 

A Soroptimist International Budapest Corvinus Club-nak 2019 óta vagyok tagja. Lenyűgöz, hogy milyen kvalitású és kisugárzású nőkkel lehetek és tehetek együtt ebben a közösségben, valami egyetemes és elemi jó ügyért.   

Danyi Zsuzsi

Alapvetően kulturális területen dolgozom. 15 évig voltam televíziós szerkesztő, műsorvezető, ahol a kultúra, a művészet minden területét érintve készítettem magazinműsorokat. Jelenleg is munkatársa vagyok a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak, ahol felnőtt és ifjúsági koncerteket egyaránt vezetek, és igyekszem a szervezési feladatokban is hatékonyan részt venni. Emellett gyermekeknek szóló mese előadásokat tartok, mert hiszek a zene és a mese erejében, ami a felnövekvő generációt jobb irányba indítja. 

Életem egyik alapvető tevékenysége az írás, több műfajban is. Ez a rám bízott feladatok elvégzése mellett, a belső késztetés hatásaként, mesékben, novellákban, vagy versekben ölt testet. 

Érzékeny emberként megérintenek az emberi sorsok, amelyek mellett nem mehetek el tétlenül. Ha bármilyen lehetőségem van segíteni, megteszem.. Ezt láttam a szüleimtől, így ez már gyermekként is természetes volt számomra. Meggyőződésem, hogy a legkisebb dolog is képes adni, lavinát elindítani, és elérni a kívánt eredményt. Ehhez pedig nem kell jómódúnak, csupán tiszta szívűnek lenni. Hiszek abban, hogy összefogással a lehetetlennek tűnő dolgokat is el lehet érni. Ezért is fogadtam el a meghívást ebbe a szervezetbe 2018 őszén. 

Az első projektem, amelyen a belépésemtől kezdve, több mint másfél évig dolgoztam nőtársaimmal, több mint 2000 emberhez jutott el, és elnyerte az Európai Föderáció Fődíját. A FAL projekt magába foglalta a fiatalok, a művészet, a történelem de leginkább annak az összefogásnak az erejét, amit a Soroptimist International szervezet képvisel. A folyamatnak pedig nincs vége. 

Mottóm, melynek valóságtartalmáról az élet már százszor tett tanúbizonyságot: Jó tett helyébe jót várj!

Gergely Katalin

Néprajzkutató vagyok, a népi kultúra jelenségeivel,  a múlt és a jelenkor paraszti társadalmával foglalkoztam az MTA kutató intézetében és múzeumokban, kutatási eredményeim tanulmányokban, cikkekben, könyvekben jelennek meg. 

A Romában töltött évek után (1996) Budán, a 12. kerületben kortárs művészeti galériát alapítottam és vezettem, több mint száz kiállítást rendeztem, művésztalálkozót,  művészeti eseményeket szerveztem. 

Jelenleg nyugdíjas vagyok, de művészeti egyetemen tanítok és emellett a társadalommal és a kultúrával kapcsolatos jelenségekkel foglalkozom. Ezekben a témákban több kutatásban veszek részt, rendszeresen járok konferenciákra, cikkeim, tanulmányaim jelennek meg. 

 

Számomra a köz érdekében végzett szervezett formájú, ellentételezés nélküli szolgálat az, amellyel legjobb tudásom, tapasztalatom és kapcsolataim révén segítek mindenkinek, aki bármiben is hozzám, vagy a szervezetünkhöz fordul. Ilyen a Mentor program, amelyben aktívan részt veszek. 

 

1997 óta vagyok Soroptimista, sokszínű és sokfajta tudással rendelkező hölgyekkel vagyok rendszeresen együtt, akikkel kölcsönösen jó baráti  kapcsolatban vagyok.  Más európai SI klubokat is ismerek, sok ünnepi klub összejövetelen vettem részt, és bármikor, bárhol mindenki a legnagyobb szeretettel és barátsággal fogadott. 

Igyekszem a kultúra területén, amihez értek és amihez a legtöbb kapcsolódási pontom van, az ismereteimet, információimat klubon belül átadni a közösségnek, megszervezni a kulturális programokat. Részt veszek a Mentor programban, részben mint az Önkormányzat felé összekötő személy (Bursa Hungarica) részben a Pécsi Művészeti Egyetemen tanuló, tehetséges, festő szakos szolnoki diáklány, Lengyel Renáta személyes mentorálásában.

Hetényi Kinga

ELTE ÁJTK, doctor iuris a végzettségem, ügyvédként dolgozom, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda irodavezető partnereként. Legfőképpen társasági joggal, vállalat felvásárlással, társasági átstrukturálásokkal (egyesülések, szétválások, határon átnyúlóan is) foglalkozom, de irodánk lefedi a gazdasági élet minden ágát.

A jótékonykodás, a jószolgálatiság számomra azt jelenti, hogy szembesülhetek emberi sorsokkal, az emberi tényezővel, kiszolgáltatottsággal és segíthetek ezen embereknek. Ezáltal láthatom azt is, hogy mi van az üzleti élet és az üzleti döntéseken túl, amivel a munkámban napi szinten találkozom, és így talán meg tudom tartani a fókuszt és az egyensúlyt, hogy végeredményében mindannyian „csak” emberek vagyunk, esendők, sokszor kiszolgáltatottak és csak keressük a boldogulásunk útját. 

A clubunk alakulása óta vagyok Soroptimista. Leginkább a saját clubunk és a projektekkel kapcsolatos jogi szempontok egyengetésével, fordítással és tolmácsolással segítem a clubunk munkáját.

Kohanecz Margó

A Case Western Reserve University MBA diplomájával rendelkezem nemzetközi marketing szakirányon. Sokat dolgoztam kommunikációs területen, kiadóknál és a KPMG Tanácsadásán voltam a Gyógyszeriparért és Egészségügyért felelős igazgató. Jelenleg a saját digitális stratégiai marketing tanácsadó cégemet vezetem, ahol csapatommal számos kicsi és nagy ügyfélnek segítünk megoldásokat találni az üzleti kihívásokra.

Számomra a jószolgálati munka azt jelenti, hogy tudásommal, tapasztalatommal és anyagi lehetőségeimmel igyekszem adni a társadalomnak, segíteni a nehezebb körülmények között élők helyzetén. Vannak területek, melyek különösen megérintenek, ilyen a nők kiszolgáltatottsága vagy a betegek a helyzetének javítása.

2020. szeptemberben került sor a beavatásomra, korábban a helyi Lions klubnak voltam egyik alapítója. Főként kommunikációs területen igyekszem segíteni a közösségnek. Nagyon tetszik, hogy különböző tapasztalat és tudás birtokában együttesen tudunk tenni egyes fontos ügyekért.

Könyves Kathrin

A középiskola elvégzése után  a Pető Intézetben tanultam és dolgoztam, majd pénzügyi végzettséget szereztem. Már 16 éve egy nemzetközi cég munkatársa vagyok, Service Delivery Managerként dolgozom egy kisebb csoportot koordinálok.

Fontos része az életemnek, a személyiségemnek a jótékonykodás. Úgy gondolom, hogy teljesebb és gazdagabb életet lehet élni , ha mások gondjait, problémáit meghallgatjuk vagy meglátjuk és ha van rá lehetőségünk, segítsük is őket. Nem csak pénzzel lehet támogatni, hanem őszinte érdeklődéssel és személyes odafigyeléssel.

Már négy éve vagyok Soroptimista.  Ez egy nemzetközi szervezet, amelynek alapítói és tagjai az évek folyamán nagy jószolgálati örökséget hagytak ránk. Ezekből próbálunk erőt meríteni a munkánkhoz. Jelenleg egy kárpátaljai családot segítek, akik távol az otthonuktól, háborútól sújtott országból érkeztek Gödöllőre.

Luzsi Tímea

Középiskolai tanulmányaim után Bécsben folytattam tanulmányaimat (1999-2005), ahol divattervező szakon végeztem. A diplomám után azonnal a bécsi nemzeti színházhoz (Burgtheater) kerültem gyakorlatra, és ettől kezdődően a színház és legfőképpen a nemzetközi-magyar filmek világában dolgozom, elsősorban jelmeztervezőként. Szakmai karrierem mellett családi vállalkozásaink működtetésében is részt veszek, a gasztronómia területén.

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen jó körülmények közé születtem és szüleim támogattak abban, hogy saját utamat járhassam. Úgy érzem ezért, hogy a társadalmi felelősségvállalás kötelességem, segítése azoknak, akik rászorulnak, hiszen nem mindenkinek van arra lehetősége, amire nekem volt, van. Ezenfelül fontos számomra, hogy három gyermekem jó példát lásson, az ő életük része is legyen mások megsegítése. Ezért sokszor őket is bevontam különböző karitatív programjainkba, fontos, hogy személyesen megtapasztalják, átéljék mindazt, amiért mi is dolgozunk.

2008-ban csatlakoztam a szervezethez. Fontos számomra a nők egyenjogúsága, egymás segítése és szervezetünk társadalmi felelősségvállalása. Általában kreatív feladatokban szoktam részt venni, de részese voltam pályázati anyag összeállításának, patronáló tevékenységeknek, táboroztatásnak és általában ott segítek munkám mellett, ahol időbeosztásom megengedi.

Hálás vagyok a nemzetközi szervezetnek, hogy egy pályázaton elnyert támogatásból részt vettem egy kétéves pszichodráma képzésen, ami nagymértékben segítette saját életem alakulását is. Patrik fiam hollandiai Soroptimist egy hetes táboroztatása is nagyon sokat jelentett számunkra.

Kedvelem a társaságot, pozitív életszemléletüket, a helyi kapcsolatok mellett, testvérklubjainkkal közös programjainkat, eszmecseréinket. Érdekes a különböző beállítottságú tagjainkkal megtapasztalni a közös munkát, az egymásra hangolódást és a közös tetteinkben rejlő erőt. Egyénileg csak a töredékére lennék képes annak a nagyszerű munkának, amit közösen hozunk létre.

Merényi Krisztina

Alapító Elnök (2019-2021)

Japán nyelvtanári szakon végeztem, és több évtizede dolgozom tolmácsként, idegenvezetőként, nyelvtanárként.
Számtalan különleges szakmai feladatban volt részem a hosszú évek alatt, de legbüszkébb a tokiói olimpiával kapcsolatos munkámra vagyok. Egy japán prefektúra kormányzójának felkérésére végeztem sportdiplomáciai feladatokat a 2020-as tokiói olimpiai játékokkal kapcsolatban. A 2021-re halasztott játékokon én koordináltam a Magyar Olimpiai Csapat japán edzőtáborozását, tolmácsként segítettem a felkészülést a helyszínen, emellett pedig újságírói feladatokat is elláttam. A MOB tudósítójaként informáltam folyamatosan a kinti eseményekről a magyar olvasókat.

Az alapszakmámban végzett munka mellett mindig fontosnak éreztem a folyamatos tanulást és fejlődést, ezért más szakterületeken is szereztem új ismereteket. A Szegedi Tudományegyetemen újságírást tanultam, a Corvinus Egyetemen diplomataképzőbe jártam, illetve van egy abszolutóriumig eljutott doktorim. Legújabb hivatásomnak a szupervíziót választottam, mely szakmai személyiségfejlesztést jelent, és a professzionális segítségnyújtás eszközeként ismert. Fő szakterületem az interkulturális szupervízió, magyar és japán nyelven egyaránt vállalok ügyfeleket.

Mindig nagyon fontos volt számomra a jószolgálatiság, mert hittem abban, hogy jobbá lehet tenni a világot, ha adunk a rászorulóknak abból, amink van. A Soroptimist szellemiségével 2010-ben ismerkedtem meg és nagyon megtetszett benne, hogy az egész világot lefedve, szervezett formában történik a segítségnyújtás a szakmájukban elismert, értelmiségi nők közreműködésével. Én magam 2012-ben váltam Soroptimistává az egyik nagymúltú budapesti klubban, majd 2019-ben, az új CORVINUS Club megalakulásánál kaptam bizalmat az alapító elnöki pozíció ellátásához. Jelenleg Past President-ként és a kommunikációs csapat tagjaként igyekszem számos futó projektben segíteni a klub munkáját. 

Jószolgálati tevékenységemmel példát kívánok mutatni az engem körülvevő embereknek, és hittel hirdetem, hogy annál nagyobb öröm nincs, ha segíteni tudunk másokon! 

Oszabó Orsolya

Programigazgató (2019-2021)

Oszabó Orsolya vagyok. Első diplomámat a Debreceni Egyetemen szereztem pszichológia szakon, amelyet később a francia HEC School of Management MBA végzettségével egészítettem ki. Szervezetfejlesztési tanácsadóként és fejvadászként dolgozom a világ egyik vezető „leadership advisory” cégnél itthon, a tágabb régióban, illetve nemzetközi piacokon. Emellett teljesítmény- és sportpszichológiával foglalkozom és több sportolót is támogatok a mentális felkészülésben.

Fontos számomra, hogy tehetséges és fejlődni, valamint tenni akaró embereket támogassak céljaik megvalósításában.

2015. óta vagyok a szervezet tagja. Élvezem, hogy összekötnek bennünket az azonos értékek. Bár sokfélék vagyunk, van közöttünk egy erős kapocs világszerte. Sok értékes embert ismertem meg a szervezeten keresztül és igyekszem ezt mások számára is lehetővé tenni.

Seidl Csilla

Titkár (2019-2021)

A Budapesti Corvinus Egyetemen szereztem közgazdász diplomát, ezután 10 évet Németországban éltem. 2006-tól dolgozom Budapesten az IT Services Hungary (ITSH) vállalatnál, mely a T-Systems International magyarországi leányvállalata.
Az ITSH Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadója. A vállalat működésének része a felelős társadalmi és környezetvédelmi célkitűzések elérése a fenntartható fejlődés érdekében.
A cégen belül a részleg, ahol dolgozom, informatikai szolgáltatások széles körét biztosítja a T-Systems számos ügyfele számára, én a Quality csoportban dolgozom, mint minőség és folyamat koordinátor.

Számomra a jótékonykodás egy nagyon tág fogalom: a Családban kezdődik és a számomra idegeneknél végződik, akiket projectjeink keretében megismerhetünk.
Szeretnék példát mutatni a gyerekeimnek, hogy az empátia, a társadalmi felelősségvállalás alap világhoz való hozzáállás és ez természetes legyen számukra.
A másoknak szerzett öröm saját magunknak is boldogságot okoz. Annyira jó lenne, ha a karitatív tevékenység minél több ember életének részét képezné.

2016 óta ismerkedem a szervezettel, ekkor éreztem azt, hogy ugyan nagyon jó egyedül, külsősként is támogatni segítő szervezeteket ( anyás-csecsemőotthont, családok átmeneti otthonát, hajléktalan szállókat), de egy szervezet tagjaként nemcsak az ajtóban adom át egy ott dolgozónak az adományt, hanem az elejétől, az ötleteléstől a megvalósulásig részese lehetek másokon segítő projekteknek, megismerhetem a támogatottjainkat és többekkel összefogva nagyobb volumenű támogatást tudunk nyújtani arra rászorulóknak.
Ezen kívül nagyon jó és inspiráló érzés egy támogató közösséghez tartozni.

Varró Ágnes

Jelenleg idősgondozóként dolgozom Ausztriában.

Az emberek felé odafigyelés és a lehetőségeimhez képest segíteni akarás mindig is az életem része volt. Kisebb és nagyobb közösségeimben is tettel, cselekedettel egyaránt. Az egyik legnemesebb emberi tulajdonságnak tartom.

2016 óta vagyok Soroptimista. Nagyon szeretem ebben a közösségben, hogy mindenki nagyon nyitott és szívvel lélekkel adják oda magukat a megtalált helyzetekhez. Külföldi munkám miatt ritkán tudok személyesen részt venni a klub életében, de amikor mód és lehetőség van online kapcsolódom klub életéhez. 

A háttérben csendben, imával kérek minden tagunk számára kegyelmet, erőt és sok sok szeretetet  a mindenkori munkához. Hitem szerint meghallgatásra talál, mert azt az elementáris erőt nap mint nap tapasztalom a közösségünk életében.

Závodszky Dóra

A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán végeztem Hídépítés Szakirányon. 12 évig dolgoztam hídtervezőként. Jelenleg projektmenedzsmenttel, tervezéssel, belsőépítészettel foglalkozom valamint felelős műszaki ellenőrként is tevékenykedem.

Számomra a jótékonykodás és a jó szolgálat magától értetődő. Örömet okoz, ha segíthetek rászoruló vagy nehéz sorsú embereknek.

A klub 2019 őszi megalakulása óta vagyok tagja a szervezetnek, ami által sok hasonló értékrendű, ámde különböző hivatású és korú, színes egyéniségű nővel ismerkedtem meg. Fantasztikus az országokon és akár kontinenseken átívelő összefogás és érdek nélküli segítségnyújtás ebben a szervezetben. Ezt látni és megélni nagy energiát és erőt ad, ezért úgy érezzük, hogy nincs lehetetlen vagy megoldhatatlan feladat.

Nagy Dorottya

Környezetmérnök, Mérnöktanár, Protokolszaktanácsadó és rendezvényszervező, valamint Felsőfokú logisztikai menedzsment végzettségekkel rendelkezem. Jelenleg Innovációs vezető vagyok egy szennyvízkezelési technológiákat tervező cégnél. 

Számomra a jószolgálatiság illetve a jótékonykodás egyet jelent azzal, hogy önzetlenül, szívből segíthessek másokon. Jelen esetben a klub tagjaként a nőkön. Hasonlóan szeretetből járok például szabadidőmben menhelyre kutyát sétáltatni, ha nem is hozhatom őket haza és viszek nekik enni, vagy amire épp szükségük van a kis árváknak.

2021 januárjában voltam először klub ülésen, és igyekeztem rendszeresen minden alkalommal részt venni a megbeszéléseket, hogy minél hamarabb átláthassam a működését. Ez azért is volt számomra fontos, hogy minél hamarabb megtaláljam a klubban a helyem, a szerepem. 

A klubban tagja vagyok a kommunikációs csapatnak, ahol az online kommunikációban és a weboldalunk folyamatos fejlesztésében veszek elsősorban részt.

Bene Rebeka

Bene Rebeka vagyok, első diplomámat az ELTE-n szereztem csecsemő és kisgyermeknevelő szakon, melyet később Spanyolországban (Universitat de Vic)- Preschool teacher végzettséggel egészítettem ki. Ezt követően a Semmelweis Egyetem Pető András Karán konduktor-óvodapedagógus diplomát szereztem. Folyamatosan képzem magam gyermekek fejlesztése témakörben, legutóbb craniosacralis terapeuta lettem. Jelenleg egy Egységes Módszertani Intézmény Korai Fejlesztőjének vagyok a vezetője, ahol idegrendszeri sérült gyermekek komplex fejlesztésével foglalkozom.

 

Számomra a jószolgálat emberi kötelesség. Nemcsak a munkám során gondolom így, hanem mindennapokban is. Hiszek benne, hogy egy kis mozdulat, egy mosoly, vagy már csak egy odafordulás is óriás köveket tud elindítani. Úgy gondolom, hogy aki irgalmasság ad, az irgalmasságot is kap vissza.

A munkám során édesanyákkal dolgozom. Minden nap látom azt a női erőt tőlük, amitől ilyen sikeresek a fejlesztések. Ebben a szervezetben megtaláltam mindazt, amit fent megneveztem. Irgalmas nőkkel dolgozunk a  rászoruló nőkért és lány gyermekekért. Különösen fontosnak tartom, hogy ez egy világszervezet, így a segítség (és a hatása is) világméretű. 2022 januárja óta veszek részt az üléseken, februárban már csatlakoztam is a Club Ukrajnai menekült nők megsegítése projekthez. 2022 december óta vagyok hivatalosan is a tagja a Budapest CORVINUS Clubnak. A klub élete fantasztikus, a hangulat felemelő, minden ülést alig várok.