A FAL Projekt

 • Projekt helyszíne:
  • Magyarország, Szolnok
 • A projekt időtartama:
  • 1 év (2018 december-2019 december)
 • Soroptimist partnerek:
  • Club Hof / Saale
 • A program célja: 
  • Oktatás
 • A projektünk célzott csoportja:
  • lányok
  • nők 
 • Összesen kb hány ember részesült a projekt pozitív hozományából?: 
  • 6000
 • Mennyi pénzt gyűjtöttünk össze? 
  • 4000 euro
 • Hány munkaórát fektettek bele a résztvevők a projekt megvalósításába? 
  • 1000

A projekt bemutatása

2019. őszén ünnepeltük a Berlini fal lebontásának 30. évfordulóját, ezért a CORVINUS Club első jótékonysági projektjének ez a fontos történelmi esemény adta a témáját. 2019 januárjában Danyi Zsuzsanna klubtagunk ötlete alapján rászoruló, képzőművészetet tanuló fiatalokat kértünk fel arra, hogy különböző művészeti eszközök segítségével jelenítsék meg alkotásaikban a 30 évvel ezelőtti időszakot.

Alakuló klubként meghívást kaptunk a Hof-Saale keresztanya klubunktól a Berlini Fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából rendezett egész hétvégés eseménysorozatra. Hof városához hasonlóan Magyarországnak is kiemelkedő szerepe volt a határok 1989-es újranyitásában, ezért szerettük volna a német projektet Magyarországra is kiterjeszteni egy hazai al-projektként. Úgy döntöttünk, hogy a millenniumi, 2000-es években született generációt célozzuk meg, akik még nem emlékezhetnek arra, milyen érzés egy megosztott Európában élni. Annak érdekében, hogy ezt közelebb hozzuk hozzájuk, a művészetek nyelvén való oktatást választottuk. A vizuális művészetek határokat ívelhetnek át generációk és nemzetek között is.

A szolnoki Magiszter Művészeti Iskola 16-19 éves tanulói nagy örömmel vállalták az alkotva adni felkérést. Sopsits Árpád Balázs Béla filmrendező felkészítése után, Páncsics Edina Tanárnőnek és Györe Zoltán Tanár úrnak köszönhetően változatos pedagógiai munkával hangolódtak a művészi munkára. Csodálatos alkotások születtek, melyek először Szolnokon, majd Budapesten is láthattak az érdeklődők. A magyarországi kiállításokon többek között Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla díjas rajzfilmtervező, grafikus, író, illetve a budapesti Német Nagykövetség Tanácsosa is méltatta a gyerekek alkotásait.

A képeken, installációkon a fiatalok érzelmei, gondolatai köszöntek vissza, megmutatva, hogyan látja a mai generáció ezt a jelentős történelmi időszakot. Nagy eredmény volt, hogy ez a magába forduló tinédzser korosztály megnyílt, és megszólította kortársait is, akik végig kísérték az alkotás folyamatát, és drámajátékkal, táncprodukcióval fejezték ki azon érzelmeiket, amelyeket barátaik, osztálytársaik kiváltottak belőlük, megindítóbbá téve ezzel a kiállításokat. Az alkotások 2019. nyarán a régi kelet-német határ közelében található Hof városába kerültek, ahol szintén kiállítást rendeztek belőlük, végül 2019. október 5-én, a Fal lebontásának 30. évfordulóra rendezett német ünnepségsorozat keretében nagy sikerű árverésen elárverezték őket, így azok új helyre, sok esetben olyan német családokhoz kerültek, akiknek valamely tagjuk maga is részese volt ennek az eseménynek. A bevétel a SI Budapest CORVINUS Club segítségével 2019. végén került vissza azokhoz a tehetséges, de szakmai fejlődésükben anyagilag korlátozott fiatalokhoz, akik művészi pályán tervezték a továbbtanulást.

A jótékonysággal átszőtt kulturális projekt számtalan értéket, és több generációt egyesített magában, s összekötötte Németországot Magyarországgal. Számtalan embernek adott örömet, hívta fel a figyelmet a fiatalokban rejlő értékekre, valamint a történelem, a nemzetek közötti jó kapcsolat, a művészet, és a jótékonyság jelentőségére, az összefogás erejére.

A projekt összetettségét és színvonalát tükrözi, hogy a Soroptimist világszervezet európai föderációja „Best Practice Award” díjjal értékelte a munkánkat.

További projektek

Ösztöndíj Program

A projekt bemutatása Apponyi-Rosenberg ösztöndíj: A  Soroptimizmus EDUCATE / EMPOWER / ENABLE víziójával összhangban a Corvinus Klub Budapest alapításának évében indította el egyik fő programját, a mentorprogramot, melynek középpontjában fiatal nők szakmai és személyes támogatása áll.  Egy évvel később, 2020-ben

Tovább olvasom »

Orange the World – Bordó Krizantém 2021

Kiszabadult Szavak A projekt bemutatása November 25. a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Az Orange the World kampány keretein belül két hetes figyelemfelkeltő rendezvénysorozatot szerveztünk művészekkel, előadókkal és pszichológus szakemberekkel. 2021. November 12. – Megnyitó, Improvizációs színházi előadás A rendezvény

Tovább olvasom »

Orange the World – Bordó Krizantém 2022

Elődeink énekes üzenete A projekt bemutatása A Bordó krizantném ötletgazdája és programmenedzsere a művészetek finom hangját választotta a téma megmutatására, érzékenyítésére. Az idén egyik klubtársunkat Berta Alexandrát kérte meg, hogy az előadás népzenei részét megszerkesztve alkossanak egy különleges estét, amelynek

Tovább olvasom »