Orange the World – Bordó Krizantém 2021

Kiszabadult Szavak

 • Projekt helyszíne:
  • Magyarország
 • Külső partnerek:
  • Nők Más Hangon, Integrál Női Közösség Róza Rachellel, XII. Kerületi Hegyvidéki Önkormányzat, Hegyvidék Kulturális Szalon, Marik Anikó festőművész, Nagy Katalin Matild grafikusművész, KAMÉLEON Társulat, Litera-Túra Művészeti Magazin és Irodalmi Kiadó Hajnal Éva vezetésével.
 • A program célja: 
  • Figyelemfelhívás, érzékenyítés, kulturális élmény nyújtása a Nők elleni erőszak megszüntetése témában
 • A projektünk célzott csoportja:
  • Mindenki, 12 éves kortól 
 • Összesen kb hány ember részesült a projekt pozitív hozományából?: 
  • Körülbelül 2.000.000 fő a médiákon keresztül
 • Hány munkaórát fektettek bele a résztvevők a projekt megvalósításába? 
  • 8700 óra előkészületi munka
  • 336 óra rendezvénysorozat időtartama
  • 1344 óra utómunka

A projekt bemutatása

November 25. a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Az Orange the World kampány keretein belül két hetes figyelemfelkeltő rendezvénysorozatot szerveztünk művészekkel, előadókkal és pszichológus szakemberekkel.

2021. November 12. – Megnyitó, Improvizációs színházi előadás

A rendezvény megnyitóján két kiállítás debütált.

„Bordó krizantém” festménykiállítás

A rendezvénysorozat címét adó festmény, Marik Anikó, egykor bántalmazott festőnő alkotása, aki soha nem tanult sem rajzolni, sem festeni. Az alkotás számára a feldolgozás legfontosabb folyamata. Képei az első pillanatban különleges, szinte fotó pontosságú szépségükkel fogják meg a figyelmet. Azonban ha valaki „érintett”, vagy jobban szemügyre veszi őket, meglátja az elrejtett, segélykiáltó jeleket. 

„Halkan” című fotókiállítás

Nagy Katalin Matild grafikusművész alkotásaiból

A kiállítás célja, hogy elgondolkodtasson, és a fotókon keresztül szembesítsen acsaládon belüli erőszak leginkább nőket, gyerekeket érintő, különböző formáiról. A beállított fotókon a Kaméleon társulat tagjai szerepelnek.

A kiállítás megnyitót követően nézőink részt vehettek a KAMÉLEON Társulat interaktív műsorán.

Improvizációs színházi előadás:

A KAMÉLEON Társulat 10 éve alakult olyan szakemberek összefogásával, akik tenni akartak a felnövekvő nemzedék és családjaik lelki egészségéért. Improvizációs előadásaikon a színészek, irányított témában, de a nézők által mesélt saját, személyes történeteiket játsszák el interaktív módon, majd a közönség által ajánlott megoldásokkal oldják fel azokat. A „színpadon” személyes történetek, életesemények, álmok, vágyak elevenednek meg, amelyek katartikus erővel hívják életre érzelmeinket, meghitt hangulatban, egyszeri és megismételhetetlen előadásokká válva. Ezáltal a feldolgozás is könnyebbé válik, és akár terápiás hatású is lehet. A jelen előadás kulcsszavai: bántás, bántalmazás, zaklatás, erőszak.

2021. November 25. – „A láthatatlan erőszak” – Az Integrál Női Közösség három szakemberének egymást kiegészítő előadása

Ma már nagy tudásanyag és számtalan statisztikai eredmény áll rendelkezésünkre a Nők elleni erőszak témakörében. Magas színvonalú, gondolatébresztő, edukációs és ismeretterjesztő előadásokat tartott az Integrál Női közösség 3 szakembere, akik szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal válaszolták meg az előadás utáni kérdéseket is.

Az Integrál Női Közösség előadói és témáik:

Róza Rachel klinikai szakpszichológus, az Integrál Női Közösség alapítója, a Nők Más Hangon tanácsadó és Pszichoterápiás központ szakmai vezetője: A láthatatlan erőszak és annak megjelenési formái a hétköznapokban

„A „hétköznapi” jelző már eleve magában hordozza azt a fontos elemet, amit a kicsi, apró szavak nem fejeznek ki eléggé: vagyis a bántalmazás gyakoriságát, megszokottságát, a mindennaposság okán megvalósuló láthatatlanságát. Mivel észrevétlen, így büntetlenül zajlik nap, mint nap, csendben, fokozatosan terheli meg áldozatát.”

Dr. Preisz Éva Eszter, pszichiáter, pszichoterapeuta, tréner: Az érem másik oldala, avagy a bántalmazott személyiség jellemzői

Az előadás során gyakorlati példákon és kutatási eredményeken keresztül mutatom be az áldozati szerep jellemzőit, bízva abban, hogy ezek az információk segítenek elindulni az érintetteknek a felszabadulás útján.

Hunyadi Krisztina egyetemi szakvezető, válási szakmediátor, család- és gyermekvédelmi szakértő: Elidegenítés traumájának értelmezése, sebezhetőség, mint kapcsolati erőforrás.

Szeretném a trauma értelmezésen túl megjeleníteni az érintetteknek, hogy ahol fájdalom van, ott erőforrás is keletkezik.

 A rendezvény záró alkalma egy meghitt hangulatban megrendezett irodalmi felolvasó est volt, melyet a döbbent csend, a belső ráébredés és a közösséghez tartozás hálája járta át. Méltó befejezése volt a rendezvénysorozatnak.

2021. November 26. – Finisszázs, „Kiszabadult szavak” kortárs, irodalmi felolvasó est

A 23.000 követőt magáénak tudható Litera-Túra Művészeti Magazin azon alkotói olvasták fel verseiket, novelláikat, akik életük során találkoztak már az erőszak valamely formájával. Írásaik saját, vagy más élethelyzetének visszatükröződései. Felkiáltó jelek, amelyek az irodalom kifinomult útját választják a figyelem felhívásra. Az írások súlyát a kötetlen beszélgetés és Villuth András zeneszerző, zeneterapeuta hangszeres előadása oldotta.

A Bordó Krizantém ez évi programjáról 11 média megjelenésben adtunk hangot, hogy mind többekhez eljuthasson a téma, az esemény és Soroptimizmus híre. A rendezvénysorozatban 15 jótékony módon támogató művész, szervezet vett részt, akik összesen 7 művészeti ágban képviseltették magukat.

Projektmenedzser és ötletgazda: Danyi Zsuzsanna

További projektek

Ösztöndíj Program

A projekt bemutatása Apponyi-Rosenberg ösztöndíj: A  Soroptimizmus EDUCATE / EMPOWER / ENABLE víziójával összhangban a Corvinus Klub Budapest alapításának évében indította el egyik fő programját, a mentorprogramot, melynek középpontjában fiatal nők szakmai és személyes támogatása áll.  Egy évvel később, 2020-ben

Tovább olvasom »

Orange the World – Bordó Krizantém 2021

Kiszabadult Szavak A projekt bemutatása November 25. a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Az Orange the World kampány keretein belül két hetes figyelemfelkeltő rendezvénysorozatot szerveztünk művészekkel, előadókkal és pszichológus szakemberekkel. 2021. November 12. – Megnyitó, Improvizációs színházi előadás A rendezvény

Tovább olvasom »

Orange the World – Bordó Krizantém 2022

Elődeink énekes üzenete A projekt bemutatása A Bordó krizantném ötletgazdája és programmenedzsere a művészetek finom hangját választotta a téma megmutatására, érzékenyítésére. Az idén egyik klubtársunkat Berta Alexandrát kérte meg, hogy az előadás népzenei részét megszerkesztve alkossanak egy különleges estét, amelynek

Tovább olvasom »