Disaster Recovery Fund – Ukrán családok megsegítése

 • Projekt helyszíne:
  • Magyarország
 • A projekt időtartama:
  • Kezdés dátuma: 2022.03.01.
  • Befejezés dátuma: 2022.11.30.
 • Soroptimist partnerek:
  • SIE DISASTER RECOVERY FUND
 • Külső partnerek (civil szervezetek, helyi önkormányzatok, stb.): XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat, Integrál Női Közösség, Hagyományok Háza
 • A program célja: 
  • Ukrajnából, a háború elől menekülők segítése 
 • A projektünk célzott csoportja:
  • háború elől Magyarországra menekült anyák gyermekeikkel
 • Összesen kb hány ember részesült a projekt pozitív hozományából?: 
  • 8 anya és 16 gyerek
 • Mennyi pénzt gyűjtöttünk össze? 
  • 15.000 EUR (5.712.300 HUF)
 • Hány munkaórát fektettek bele a résztvevők a projekt megvalósításába? 
  • 2000 óra

A projekt bemutatása

Amikor 2022. február 24-én kitört az orosz-ukrán háború, klubunkban nem volt kérdéses, hogy azonnal segítenünk kell! Mivel a mi klubunk Budapesten található, úgy gondoltuk, hogy azoknak a menekülteknek akarunk és tudunk hosszú távon segíteni, akik Budapestre jönnek, és itt maradnak.

Fontos szempont volt, hogy személyesen szeretnénk segíteni anyáknak és gyermekeiknek, akik kénytelenek voltak elhagyni hazájukat, otthonukat, az iskolájukat, háziállataikat, a nagyszülőket, a teljes ottani életüket. Ennek a célcsoportnak a támogatására pályáztunk a Katasztrófavédelmi Alaphoz (Disaster Found), amit sikeresen meg is kaptunk. Kapcsolatainkon keresztül összeköttetésbe kerültünk több anyával, akik a háború kitörésekor azonnal becsomagolták a legszükségesebb dolgokat, és elindultak gyermekeikkel. Férjeik vagy már külföldön dolgoztak, vagy nem tudták elhagyni Ukrajnát, mert sorkatonák voltak.

A projekt megvalósítása során a következő lépéseket tettük:

1. Amikor megkaptuk a Katasztrófa Helyreállítási Alaptól (Disaster Found) a pénzt, azonnal létrehoztunk egy csapatot a klubunkon belül a projekthez. Mind a 8 menekült család kapott egy-egy klubtagot „patrónusként”, aki nyomon követi az életüket a Budapestre érkezésüktől kezdve egészen mostanáig. Ezekkel a családokkal tartjuk a kapcsolatot azt követően is, hogy a támogatási pénzkeret elfogyott.

2. A támogatási összeget a gyermekek számától függően osztottuk szét a családok között.

3. Meghívtuk az anyákat egy találkozóra, ahol bemutattuk a Soroptimist International Szervezetünket. Vendégül láttuk őket egy kis teával és süteménnyel, sokat beszélgettünk, és a találkozó végére úgy tűnt, hogy egy kis bizalom kezdett kialakulni irántunk, hiszen nem is olyan könnyű elfogadni az önzetlen segítséget.

4. Helyzetfelmérés után megterveztük, hogyan tudnánk a legokosabban és leghasznosabban segíteni nekik.

5. Szerződést kötöttünk az édesanyákkal, és meghatároztuk, hogy melyik család mennyit (gyerek számától függően) és mire tud költeni az általunk nyújtott anyagi támogatásból (élelmiszer, gyógyszer, piperecikkek, tisztítószerek, ruhák és cipők, lakhatás (lakásbérlés), iskolai/óvodai felszerelés)

6. A pénzt családonként három hónapra (április, május, június) osztottuk el, minden hónap végén a patrónussal megtörtént az elszámolás számlák alapján. 

7. Az első hetekre ideiglenes szállást biztosítottunk számukra üres irodákban, utána pedig a kapcsolatrendszeren keresztül sikerült minden család számára szerény, de biztonságos, önálló lakást találni.

8. Minden anya számára találtunk egy takarítói munkát minden napra családoknál, irodákban, szállodákban, panziókban.

9. Egyik klubtagunknak (Závodszky Dóra) köszönhetően sikerült beiskoláznunk az összes iskoláskorú gyermeket, a kisebbeknek óvodai helyet találtunk.

10. Az első három hónapban kapott anyagi támogatás nagy biztonságérzetet adott az anyáknak. Hihetetlen kitartással és erős akarattal győzték le a kezdeti nehézségeket.

11. Az anyagi támogatáson kívül a klubtagok sok energiát fordítottak arra, hogy minél több dolgot (bútorokat, háztartási gépeket, konyhai eszközöket, gyermekruhákat, játékokat, könyveket, laptopok, stb.) beszerezzenek. 

12. Segítettünk nekik a társadalombiztosítás és ezen keresztül az ingyenes orvosi ellátás megszervezésében. 

13. A kezdeti traumafeldolgozás megkönnyítése érdekében ingyenes csoportos foglalkozást biztosítottunk pszichológusok, pszichiáterek bevonásával. Két édesanyának további 10-10 pszichológiai foglalkozást biztosítottunk a pályázati keretösszegből.

14. A gyerekeket ez idő alatt elvittük a Hagyományok Házába kézműves foglalkozásra.

15. Sikerült nyári tábort biztosítanunk a gyerekeknek (rendkívül kedvezményes áron), hogy az édesanyák zavartalanul dolgozhassanak a hosszú (10 hét) iskolai nyári szünetben is.

16. Máig kapcsolatban állunk az anyukákkal, kérdés esetén igyekszünk segíteni nekik és megoldani a felmerülő problémáikat.

Úgy gondoljuk, hogy támogatottjaink sikeresen új életet kezdhettek Budapesten, köszönhetően annak a hatalmas támogatásnak, amelyet a Soroptimist Szervezettől és a klubtagoktól kaptak. Most már biztonságos, tiszta, rendezett, meleg otthonban élnek. Stabil jövedelmük van a munkájukból. Ha szerényen is, de el tudják tartani magukat és a gyermekeiket. Nagyon erősek ezek az anyák, persze vannak hullámvölgyek, de empátiával és a tapintatos segítséggel, amit nyújtunk nekik, lehetővé vált, hogy normális hétköznapi életet éljenek, ami – ne felejtsük el – olyan nagy kincs.

Az anyák fent olvasható beszámolóiból kiderül, hogy mennyire hálásak a Soroptimist Szervezetnek a kapott segítségért.

További projektek

Ösztöndíj Program

A projekt bemutatása Apponyi-Rosenberg ösztöndíj: A  Soroptimizmus EDUCATE / EMPOWER / ENABLE víziójával összhangban a Corvinus Klub Budapest alapításának évében indította el egyik fő programját, a mentorprogramot, melynek középpontjában fiatal nők szakmai és személyes támogatása áll.  Egy évvel később, 2020-ben

Tovább olvasom »

Orange the World – Bordó Krizantém 2021

Kiszabadult Szavak A projekt bemutatása November 25. a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Az Orange the World kampány keretein belül két hetes figyelemfelkeltő rendezvénysorozatot szerveztünk művészekkel, előadókkal és pszichológus szakemberekkel. 2021. November 12. – Megnyitó, Improvizációs színházi előadás A rendezvény

Tovább olvasom »

Orange the World – Bordó Krizantém 2022

Elődeink énekes üzenete A projekt bemutatása A Bordó krizantném ötletgazdája és programmenedzsere a művészetek finom hangját választotta a téma megmutatására, érzékenyítésére. Az idén egyik klubtársunkat Berta Alexandrát kérte meg, hogy az előadás népzenei részét megszerkesztve alkossanak egy különleges estét, amelynek

Tovább olvasom »